Sivut

maanantai 16. toukokuuta 2016

Tokomiehen treeniblogia pukkaa :D

No niin, vihdoin ja viimein saatiin aikaiseksi luoda Topille alias Tokomiehelle blogi, jossa pohtia, analysoida, vatkata ja vouhottaa niin treenejä kuin muitakin hommia ja puuhia. Rakas Alli mummo toimii blogissa taustavaikuttajana ja vierailevana tähtenä <3

Jos nyt ensimmäiseen postaukseen tarkastelisi hieman mistä on tultu ja missä mennään Topin tokohommeleissa :) Topin kanssa tokoilut aloiteltiin ihan pikku pennusta loppukesästä 2014, jolloin tutkailtiin pikku hiljaa erilaisia perusjuttuja ja leikkiä, sekä syksyn ja alkutalven aikana muutamien kurssien muodossa totuteltiin touhuilemaan toisten koirien seurassa ja häiriössä. Viime vuosi (2015) oli hyvin treenin täyteinen yhteistyön ja vankan pohjan rakentamisineen. Aihelistalla oli monenlaisia liikkeitä ja osasia sekä mielentilaan liittyviä juttuja, joita työstettiin eteenpäin pikkuhiljaa. Alokasluokan liikkeet olivat pääosassa, loppuvuotta kohti mukaan otettiin myös avoimenluokan sekä joitakin ylempien luokkien liikkeitä. Vuoden lopuksi koostin listamuodossa mielenkiinnosta mitä kaikkea ollaan harjoiteltu (liikkeet ja niihin liittyvät osa-alueet), tältä lista näytti:


Perusasento (motivaatio, innokkuus, tarkkuus, suoruus)
Seuraaminen (oikea paikka, paikan tarkkuus, suoruus, motivaatio, kesto, käännökset, juoksu, hidas vauhti)
Liikkeestä maahan meno/seisominen (asentojen suoritus nopeus, kuuntelu/erottelu)
Kapulan pito (nätisti pitäminen istuen/liikkuen, kesto, katse ylös, hyvä pito myös luovuttaessa)
Nouto (maltti/rauha ennen käskyä, kapulan tuominen, palautus vauhti, viereen tulo kapula suussa)
Kaukokäskyt (asennon vaihtojen nopeus, tarkkuus, paikallaan pysyminen, etäisyys)
Hyppy
Luoksetulo (odottaminen, vauhti, lopun perusasennon suoruus)

Kiertäminen (kierto, vauhti, motivaatio, maltti/rauha ennen lähetystä, etäisyys)
Ruutu (oikea paikka ruudussa, seisominen ruudussa paikallaan, motivaatio, vauhti, maltti/rauha ennen lähetystä, etäisyys)
Tunnistusnouto (oman hajuisen kapulan löytäminen piilotettuna, ”vieraiden” huomiotta jättäminen, motivaatio, maltti/rauha ennen lähetystä, nätti tunnarikapulan pito, kapulan kanssa viereen tuleminen)
Liikkeestä istuminen (asennon suoritus nopeus, kuuntelu/erottelu)
Peruuttaminen (taaksepäin menemisen ymmärtäminen/tekniikka, istumasta nouseminen)
Ohjattu nouto (oikea - vasen erottelua, keskikapulan huomiotta jättäminen)
Piste (merkille juoksu, merkille kääntyminen, oikea kohta, motivaatio)
Luoksetulon pysäytykset (motivaatio, liikerata)

Paikallamakuu (rauhallisuus, kesto, käskyjen erottelu, toisten käskyjen huomioimattomuus, rauhallinen palkkaus liikkeen lopuksi, kehän ulkopuolella lyhyt hillitty leikki)


Koostin listaan myös vielä muita asioita, joita on harjoiteltava kokonaisuuden kannalta ja tälläisiä asioita liikkeiden lisäksi oltiin harjoiteltu:

Perusasento/muu asento (pysytään kunnes vapautus sana ”rela” tai uusi käsky)
Yhteinen leikki (motivaatio, into tuoda lelu, halu leikkiä yhdessä)
Sosiaalinen palkka (innostuminen kehuista)
Liikkeiden välit (liikkeestä toiseen siirtyminen kontaktissa, odottaminen)
Valmistelevat sanat (liike kohtaiset sanat kertomaan mitä tehdään seuraavaksi esim. ”tehdään kauko/ruutu/ohjis/nenä/tule/hae”)
Kehään meno (kontakti, hallinta, odottaminen, yhdessä valmistautuminen ”kohta tehdään”)
Kevythäkissä odottaminen (hiljaa, rennosti, pois tuleminen vain luvalla)
Käy siihen (rento ja rauhallinen odottaminen makuulla)


Listan tarkastelu oli varsin avartavaa ja siitä oli helppo hahmottaa mitä ollaan opittu ja listasta on myös näin myöhemminkin hyvä tutkailla ja muistella mitä tarvitsisi vielä treenailla lisää :) Meillä on ollut ilo päästä treenaamaan Oili Huotarin toko- ja kisakursseilla, sekä eri treeniryhmien mukana hänen koulutuksiinsa, näin ollaan saatu roppakaupalla loistavia vinkkejä ja näkemyksiä eri aihe-alueisiin. Eniten on kiinnitetty huomiota mielentilan ja (yli)vireen hallintaan vauhtiliikkeissä sekä kokonaisuutena, yksi iso työsarka on ollut myös seuraamisen työstäminen.


Treeniryhmän löytyminen on aina oma haasteensa ja viime vuosi olikin tämän suhteen yhtä hakemista :D Loppujen lopuksi hyvä kombinaatio löytyi ja tällä erää treeniä pukkaa pääsääntöisesti VAU:n tokovalmennusryhmässä sekä Kennelkerhon Tehoryhmässä. Lisäksi syksyllä pääsimme Topin kanssa SSKP:n nuorten koirien tokorinkiin. Tähän on hyvin toiminut lisänä Oilin koulutukset, joissa ratkoa eteen tupsahtavia ongelman poikasia ja saada neuvoja miten edetä. Kisakurssit on olleet myös oiva apu kokeenomaiseen treeniin ja kokeisiin valmistautumiseen.Tämän vuoden puolella oltiin sitten valmiita starttaamaan ensimmäiseen kokeeseen tammikuulla ja heti maaliskuussa suunnattiin toiseen kokeeseen, molemmista mukavasti ALO1 –tulos. Näistä kokeista päälimmäisenä ilon aiheena hyvät kokonaisuudet ja liikkeiden suorittamiset, lisätutkailun aihetta antoivat paikallamakuissa maahanmenot vasta toisella käskyllä sekä lievä levottomuus makuulla, plus seuraamisen viretaso ja kestävyys.

Nyt keväällä ollaan jatkettu talven suurinta projektia eli seuraamista. Lähtötilanne oli hyvä, kun tehtiin muutamien askeleiden ja lyhyiden pätkien settejä, Topi piti paikan hyvin ja oli suora. Mutta matkan pidentyessä perinteiset ongelmat putkahtivat pintaan, eli keskittymisen herpaantuminen, edistäminen, vinous ja jalkaan painaminen :D Nämä ongelmat tulivat hiukan varkain, koska ensin keskityimme enemmän ”härkkimisongelmaan” jota esiintyi usein ensi askeleiden aikana, seuraamisen into purkautui Topilla jalkaa vasten nousemisena ja treenitaskun suulla nyhtämisenä. Ja tästä jos Tokomiestä yritti ojentaa, niin teki lälläti-lää loikan sivuun :D Pikkuhiljaa tämä kummallinen tapa on hiipunut pois, ilmestyy enää harvakseltaan, mutta vastapainoksi saimme sitten tämän edistys-poikitus-painaminen sarjan :O :D Sen kanssa onkin sitten saanut painia kunnolla, mutta nyt targetin kanssa (joka meillä tällä hetkellä on viehättävä muovinen ”villisika” kuva :P ) seuraaminen on parantunut ja ollaan toivorikkaita...


Nyt kevään ja alkukesän aikana on tarkoitus suunnata tekemään erilaisia häiriötreenejä, sillä viimeistä alokkaan 1-tulosta on ajatuksena lähteä tavoittelemaan SM-kisoihin VAU:n joukkueessa. Myös syksyn Piirinmestaruudet joukkueessa siintää tulevaisuudessa, mutta kunhan nyt tuo heinäkuu ensin koittaa... :O :D

2 kommenttia:

  1. Hei niiiin ihanaa päästä lukemaan Toppisen kuulumisia taas blogin muodossa! Täällä ainakin mielenkiinnolla seuraillaan edesottamuksia ja peukutetaan velipoikaa!

    T. Sisko ja sen "veli"

    VastaaPoista